تیلرها در بسیاری از کشورها به عنوان یکی از منابع با ارزش تأمین قدرت مورد نیاز برای اکثر عملیات زراعی اعم از کاشت، داشت و برداشت در سطوح کوچک استفاده میشوند. تیلر از پرکاربردترین و عمومی ترین ادوات کشاورزی است که به علت مکانیزم نسبتا ساده اش، طراحان و سازندگان در برندهای مختلفی اقدام به تولید و عرضه آن در سراسر جهان نموده اند. سطح کیفیت موتور و لوازم و قطعات جانبی، توان و قیمت دستگاه از عامل اصلی در انتخاب تیلر مناسب میباشد.
– تیلر، در واقع یک نوع از تراکتورهای کوچک است، و قادر است تمام وظایف تراکتور شامل فعالیتهای مربوط به کاشت، داشت و برداشت را انجام دهد. تیلرها معمولاً در گلخانه ها، باغها، شالیزارها، و در جاهایی بیشترین کاربرد را دارند، که حرکت تراکتور دشوار است.
-به دلیل اینکه معمولاً بیشتر باغات و مزارع در ابعاد کوچک هستند و ممکن است تراکتورهای چهار چرخ قادر به حرکت در آنجا نباشد و یا خرید تراکتور مقرون به صرفه نباشد، تیلر گزینه مناسبی برای استفاده میباشد. از طرف دیگر تیلرها به دلیل سبک بودن نسبت به تراکتور هنگام حرکت فشار کمتری به خاک وارد میکنند و کمتر باعث فشرده شدن خاک میشوند. به همین دلیل در شالیزارها به دلیل حفظ ساختار خاک از تیلرها استفاده میشود.
تیلر کولتیواتور بنزینی
-تیلرها با نامهای متنوعی در کشورهای مختلف اعم از تراکتورهای دوچرخ، تراکتورهای تک محور، تراکتورهای دستی و تراکتورهای پیاده روی نامیده شدهاند.
ساختمان و اجزای تیلر
-اجزای تیلر شامل کلاچ، کابل کلاچ، تیغه، چرخ، موتور، اگزوز، گلگیر، جعبه دنده، شاسی، دینام، دسته گاز، طناب مخصوص هندل، باک و مخزن روغن میباشد. تیلرها دارای یک کلاچ میباشند. از کلاچ و کابل کلاچ برای انتقال توان به جعبه دنده استفاده میکنند. با راه اندازی دستگاه، تیغه ها به حرکت در می آیند و عملیات انجام میشود.
-تیلرها معمولاً هندلی یا استارتی هستند. مدل هندلی آنها با کشیدن طناب دستگاه روشن میشود. مدل استارتی نیز با استفاده از باتری و سوییچ دستگاه روشن میشود.
-تیلرها از آزادی حرکت و دور زدن محدودی برخوردار هستند و قدرت مانور پذیری مطلوبی ندارند. بنابراین نیرو و فشاری که برای دور زدن تیلر و یا برخورد و گیر کردن تیغه ها در خاک و هدایت و کنترل تیلر به کاربر وارد میشود، خیلی زیاد است. علاوه بر این برای دور زدن زیر درختان و دسترسی به فضای زیر درختان برای وجین کنی مشکلات زیادی موجود است.
-در حال حاضر دو روتور در طرفین راست و چپ این وسیله بجای چرخها نصب میشوند که بر روی آنها تیغه هایی برای شخم زدن سطحی و وجین علفهای هرز و سله شکنی وجود دارد که به طور مساوی توان از موتور دریافت میکنند. به عبارتی به دلیل نداشتن مکانیزم دیفرانسیلی امکان دور زدن و تغییر سرعت روتورهای چپ و راست وجود ندارد.
تیلر شخم زن سبک
مزایای تیلر
-قابلیت انجام وظایف تراکتور
– قابلیت حرکت در زمینهای ناهموار و گلی
– شخمزنی
– وجین
– سله شکنی
– آماده سازی زمین در زمینهای کشاورزی کوچک، باغات و غیره
– کاربرد تیلر در زمینهای ناهموار نیاز به نیروی انسانی زیادی دارد، و باعث خستگی فرد میشود.
-کاربرد تیلر در زمینهای سنگی و علفزارها باعث خرابی تیغه ها میشود.
– تیلرها هرچند وقت یکبار دچار خرابی میشوند و بعد از هر عملیات نیاز به بررسی دارد.
-دستگاه های گران قیمتی میباشند.
تیلر باغی بنزینی
انواع تیلر
تیلرها به طور کلی به دو نوع تیلر بنزینی و تیلر دیزلی یا گازوئیلی تقسیم میشوند.
تیلر بنزینی
از این نوع تیلر برای کارهای سبک استفاده میشود و نیروی تأمین قدرت محرک آنها بنزین است. با سیستمهای انتقال قدرت تسمهای و گیربکسی در بازار موجود است.
تیلر دیزلی
این نوع تیلرها قدرت بالاتری نسبت به سایر تیلرها دارند. این تیلرها برای فعالیتهای سنگین مورد استفاده قرار میگیرند. سوخت محرک این تیلرها گازوئیل است.
تیلرهای سنگین
این نوع از تیلرها بیشتر در شالیزار برای شخم و شیاربندی زمین مورد استفاده قرار میگیرند و توان بین ۸ تا ۱۰ اسب بخار دارند و موتور آنها دیزلی و در اندازه بزرگتری نسبت به بقیه تیلرها میباشند.
تیلر سنگین دیزلی
تیلرهای نیمه سنگین
این نوع از تیلرها از پرکاربردترین دستگاه ها و ماشینهای کشاورزی و باغبانی میباشند. در باغات و مزارع کوچک برای شخم و شیار، نهرکنی، وجین علفهای هرز، سله شکنی، حمل بار و غیره کاربرد دارند. این دستگاه ها با دو نوع موتور بنزینی از ۵ الی ۹ اسب بخار و موتور دیزلی از ۵ الی ۱۲ اسب بخار تولید میشوند و مناسب برای کار در زمینهای خشک میباشند. معمولاً نسبت به نوع اول دارای قدرت کمتر و ابعاد کوچکتری میباشد که به آن تیلر-کولتیواتور نیز گفته میشود. این دستگاه ها بسته به عمق شخم و قابلیت تنظیم آن به وسیله میله کششی انتهای دستگاه، هم قابلیت خاکورزی اولیه و هم ثانویه را دارند، یعنی اگر در عمق کم کار کنند، قابلیت کولتیواتوری و اگر در عمق زیاد کار کنند قابلیت تیلری دارند. به همین دلیل به نام تیلر-کولتیواتور شناخته میشوند.
تیلر بنزینی
تیلرهای سبک
در باغات کوچک و گلخانه ها برای از بین بردن علفهای هرز به کار میروند و توان زیر ۵ اسب بخار دارند. منبع تأمین انرژی آنها عمدتاً موتور بنزینی و الکتریکی میباشد (۱).
نتیجه گیری
بسیاری از کشاورزان به دلیل کاربری راحتتر و آسانتر تیلر در قسمتهای مختلف زمین و باغ بجای تراکتور از آن استفاده میکنند. خریداری تیلر برای کشاورزانی که مزارع کوچک و باغ خانگی دارند مناسب و به صرفه نیست. تیلرها با توجه به انواع موتور بنزینی و دیزلی، تعداد و انواع تیغه ها، کیفیت و قدرت دستگاه قیمتهای متفاوتی دارند.
منابع
۱-پایان نامه کارشناسی ارشد. طراحی و مدلسازی مکانیزم انتقال توان برای تیلرهای موجود به منظور تسهیل هدایت و دور زدن آنها. افسانه سلیمانی و همکاران. دانشگاه فردوسی مشهد. ۱۴۰۱.
۲-مقاله امکان به کارگیری کلاچهای صفحه ای و مخروطی در سیستم انتقال توان تیلر به منظور بهبود هدایت و تسهیل کاربری آنها. افسانه سلیمانی و همکاران. نشریه تحقیقات مهندسی سامانه ها و مکانیزاسیون کشاورزی. ۲۳(۸۳). ۱۴۰۱.
واژه نامه
تیلر: Tiller
تیلر-کولتیواتور: Tiller- Cultivator
اسب بخار: واحد اندازه گیری توان موتور
کولتیواتور: یکی از وسایل خاکورزی ثانویه است که پشت تراکتور نصب میشود. این وسیله برای آماده کردن بستر خاک جهت کاشت بذر و از بین بردن علف هرز استفاده میشود.