فیلوژنتیک چیست؟
نویسنده: پرستو پورعزیز
معرفی فیلوژنی
تبارزایی (فلیوژنتیک Phylogenetics) و یا به عبارت دیگر فیلوژنی(Phylogny) در زبان یونانی واژه فیلوژنتیک از ریشه فیل به معنی «تبار»، و ژنتیکوس به معنی یا زایشی گرفته شدهاست. به طور کلی فیلوژنی به بررسی روابط تکاملی بین موجودات زنده میپردازد و همچنین مقایسه موجودات نسبت به جد مشترک آنها را ممکن میسازد. در اصل به کمک فیلوژنی تاریخ تکاملی بین موجودات قابل ردیابی میشود. توالی در زیستشناسی به کنار هم قرار گرفتن اجزای سازندهی یک ساختار گفته میشود. مثلا برای ساخته شدن پروتئینها توالیهای آمینواسیدی باید در کنار هم قرار بگیرند و برای ساخته شدن دیانای توالیهای خاص دیگری نیاز است. اساس اصلی فیلوژنی بر اساس دادههای حاصل از دیانای و همچنین توالیهای آمینواسیدی موجودات است. با استفاده از این دادهها و همچنین با کمک مدلهای ریاضی تکامل و روابط بین موجودات مشخص میشود. تبارزایی مولکولی یا فیلوژنتیک مولکولی (Molecular phylogenetics) به معنی استفاده از ساختار مولکولها برای بدست آوردن اطلاعات است. (۱).
تاریخچه فیلوژنی
فیلوژنی و یا پیداکردن جد مشترک بین موجودات از زمان چارلز داروین در زیست شناسی مورد استفاده قرار گرفت. چارلز داروین با توجه به فسیلهای پیدا شده تحقیقاتی را در زمینهی پیدا کردن جد مشترک موجودات انجام داد. محققان امروزی نیز از فیلوژنی در جهت تجسم تکامل، سازماندهی اطلاعات تنوع زیستی و همچنین ساختار تکاملی استفاده میکنند. در ابتدا به دلیل محدودیتهای متعدد روابط فیلوژنتیکی بین موجودات به صورت حدس و گمان باقی ماند به طوری که تا سال ۱۹۶۳، استانیر و همکارانش با تأسف اعلام کردند که ” طبقه بندی بیولوژیکی در مورد باکتریها قابل دستیابی نیست”. اما با مرور زمان دریافتند که توالیهای اولیه دیانای و پروتئینها حاوی منبع غنی از اطلاعات در مورد تاریخچه تکامل هستند که میتواند با هم ترازی و مقایسه توالی بازیابی شود. با پیشرفت علم مولکولی و همچنین علم ژنتیک کاربرد فیلوژنی هم در طول زمان تغییر کرده و به صورت تخصصی درآمده است(۲). به طور کلی علم مولکولی به بیان ژنها و کاربرد آنها میپردازد اما علم ژنتیک به تجزیه و تحلیل خود ژنها میپردازد.

کاربرد فیلوژنی و فواید و معایب آن
روابط تکاملی بین گونهها اخیراً در زمینهی بیوتکنولوژیکی نقش مهمی را ایفا میکنند. مثلاً درک تنوع شبه گونههای ویروسی امکان ردیابی مسیرهای انتقال بیماریهای عفونی را میدهد. با استفاده از فیلوژنی و همچنین تجزیه و تحلیل روابط میزبان و بیمارگر از نظر ژنتیکی میتوان به بینش عمیقتری در طراحی دارو برای اهداف پزشکی و همچنین در زمینهی کشاورزی دست یافت. با توجه به تحقیقات علم فیلوژنی نه تنها در کشاورزی بلکه در علوم دیگر هم نقش مهمی ایفا میکند. فیلوژنی هم مثل سایر علوم معایب و محدودیتهای خاص خود را دارد. در بعضی موارد نمونهبرداری ناکافی از گونههای مورد مطالعه و همچنین عدم دسترسی به گونههای بیشتر منجر به تفسیر نادرست میشود. استفاده از صفات نادرست و همچنین در نظر گرفتن یک جنبه از گونهی مورد مطالعه نیز اطلاعات کافی و کاملی برای تفسیر در اختیار قرار نمیدهد(۲).

مراحل اجرای فیلوژنی
مرحله اول شامل انتخاب توالی (دیانای و یا آمینواسید) است و در مرحلهی بعد باید توالیهای بدست آمده را نسبت به هم هم تراز کنیم که با استفاده از برنامههای کامپیوتری انجام خواهد شد. یکی از برنامههای مورد استفاده در این مرحله نرم افزار مگا است. مرحلهی بعدی استفاده از یک مدل ریاضی است که تکامل توالیها را در زمان توصیف میکند. مدل مورد نظر را میتوان با توجه به پارامترهای متفاوت در نرم افزار انتخاب کرد. نتایج بدست آمده میتواند به صورت درخت فیلوژنتیکی باشد. درخت فیلوژنتیکی یک نمودار درختی است که روابط تکاملی موجودات را نشان میدهد. درخت فیلوژنی میتواند دارای چندین شاخه و زیر شاخه باشد که هر کدام به درک بهتر روابط موجود کمک شایانی خواهد کرد. در نهایت با تفسیر دادههای بدستآمده به روابط بین موجود مورد مطالعه پی خواهید برد (۱). لازم به ذکر است که نرمافزارهای متعددی جهت بررسی دادهها و انجام آنالیزهای فیلوژنی وجود دارد. برخی از روشهای موجود جهت تجزیه و تحلیل فیلوژنی دادهها عبارتند از: روش UPGMA (Unweighted Pair Group Method with Arithmetic Mean) و روش اتصال مجاور (Neighbor Joining=NJ) وهمچنین روشFM (Finch Margoliash).

درخت فیلوژنی و نحوی تفسیرآن
درخت فیلوژنی با استفاده از نرمافزارهای فیلوژنی ترسیم میشود. این نمودار ارتباط بین موجودات را با خطوط و شاخهبندی نمایش میدهد. چند نکتهی مهم در رابطه با درخت فیلوژنی ۱. همهی موجودات دارای یک جد مشترک یا ریشه هستند ۲. موجودات تکامل یافتهی جدید به دو یا چند (شاخه) گروه تقسیم شوند ۳. انشعاب یک درخت فیلوژنتیک نشاندهندهی تکامل گونهها است. نقطههای که بین خطها قرار دارد گره میباشد. هر گره نمایندهی جد مشترک برای گونهها است. گروه خاصی از موجودات در هر رتبه را تاکسون میگویند. گروههای فیلوژنی شامل فراگیر و نافراگیر، گروه چندنیا است. گروه فراگیر به موجوداتی گفته میشود که یک جد مشترک دارند. گروه نافراگیر به موجوداتی گفته میشود که دارای جد مشترک هستند اما به دلیل تغییرات و تفاوتهای به وجود آمده به گروه دیگری منتقل شدهاند. گروه چندنیا به گروهای گفته میشود که دارای یک جد مشترک نیستند. درخت فیلوژنی انواع گوناگونی دارد: دندروگرام (dendrogram) به طورکلی به درخت تکاملی گفته میشود. کلادوگرام (cladogram) یک درخت تکامل نژادی است که با استفاده از روشهای متعدد خاصی رسم شدهاست. فیلوگرام (phylogram) یک درخت فیلوژنتیک است که طول هر شاخه نمایانگر میزان تغییرات است. کرونوگرام (chronogram) یک درخت فیلوژنتیک است که طول هر شاخه مدت زمان میان دو گونه را نشان میدهد. نحوی تفسیر درخت با توجه به شاخهها و زیرشاخههای موجود در درخت صورت میگیرد. به طوری که موجوداتی که در یک شاخه قرارمیگیرند ولی زیرشاخههای متعددی دارند دارای بیشترین شباهت به هم هستند. شاخههای اصلی نیز از جد مشترک مشتق میشوند. پس با توجه به شاخه و زیرشاخهها جد مشترک و همچنین میزان شباهت موجودات مورد برسی مشخص میگردد(۳).
تفاوت فیلوژنی و تاکسونومی
تاکسونومی جهت طبقهبندی و نامگذاری موجودات استفاده میشود. این سیستم نامگذاری دو جملهای است. به طوری که برای هر موجود دو اسم را در نظر میگیرند. در حالی که فیلوژنی به برسی جد مشترک موجودات میپردازد(۱).
منابع
- Liò, P. and Goldman, N., Models of molecular evolution and phylogeny. Genome research, )۱۹۹۸(.
- Moreira, David, and Hervé Philippe. “Molecular phylogeny: pitfalls and progress.” International Microbiology, (۲۰۰۰).
- Penny, D, Hendy, M. D. & M. A. Steel. Progress with methods for constructing evolutionary trees. Trends in Ecology and Evolution)۱۹۹۲(.