کرم­ خاکی

نویسنده: پورعزیز

آناتومی

کرم­ خاکی دارای بدنی کشیده و بند بند است و همچنین به صورت دو جنسی(دارای هر دو اندام تولید مثلی) است. کرم­های خاکی بیشتر به صورت قهوه‌ای یا صورتی تیره دیده می­شوند. کرم­ خاکی فاقد استخوان یا غضروف است و در گروه بی­ مهرگان طبقه بندی می­شوند. کرم­ خاکی با توجه به عمق خاک تغذیه­ای متفاوت دارد, مثلا کرم­ خاکی که در سطح خاک زندگی می­کند برعکس کرم­ خاکی که در عمق زندگی می­کند تغذیه­ ای انتخابی دارند. به طور کلی کرم­های خاکی را نباید با لارو حشرات اشتباه گرفت. شرایط زندگی برای کرم خاکی بسیار مهم هست به طوری که اگر رطوبت و یا اسیدیته محیط تغییر کند کرم خاکی محیط زندگی خود را سریعا عوض می­کند.

کرم خاکی

 فواید کرم­ خاکی

کرم­های خاکی دارای تنوع زیادی در گونه و جنس هستند. برخی از گونه­ های کرم خاکی را در تولید کمپوست و بازیافت پسماندهای آلی می­توان استفاده کرد. کرم­ خاکی در بهبود ساختمان و حاصلخیزی و تخلخل خاک نقش اساسی دارد . همچنین با تجزیه­ی مواد عالی کودهای بسیار مفیدی تولید می­کنند که شامل عناصری مانند نیتروژن و فسفر و پتاسیم است. حتی فضولات کرم خاکی به دلیل آهکی بودن به حاصلخیزی خاک کمک شایانی می­کند. تراکم و تنوع کرم­ خاکی به عنوان شاخصی برای سنجش سلامت خاک یک منطقه به کار می­رود. در مواردی وجود کرم خاکی در بستر رشدی گیاه منجر به تولید مواد و عناصر مفیدی برای گیاه می­شود به طوری که گیاه دفین باخیا در بستری که حاوی کرم خاکی هست بهتر رشد کرده است. به طور کلی با توجه به فواید و نقش­های مهم کرم خاکی می­توان نتیجه گرفت که وجود این موجودات در زمینه کشاوری بسیار سودمند بوده و حتی می­توان از این کرم­ها در جهت تولید کودهای مقوی برای گیاهان استفاده کرد. همان طور که گفته شد برخی از کرم­های خاکی توانایی تولید ورمی کمپوست را دارند که به عنوان مواد مغذی برای گیاهان استفاده می­شود. به طوری که در گیاهانی مانند گوجه فرنگی و گندم نتایج بسیار خوبی داشته است (۲) .

کنترل کرم­ خاکی

در اکوسیستم خاک موجودات دیگری نیز زندگی می­کنند که به عنوان عاملی برای مهار کرم­های خاکی بشمار می­روند. این عوامل شامل مورچه ها، هزارپا، کرم­های ریز ، بعضی از سوسک­ها، پرنده­ها و مارمولک، موش صحرایی، مارها، وزغ­ها و حشرات دیگر هستند که از کرم­های خاکی تغذیه کرده و در مجموع باعث اعتدال در جمعیت آن­ها می­شوند. با توجه به محیط و اکوسیستم موجود در خاک جمعیت کرم­­های خاکی کنترل می­شود و نیازی به استفاده از سم و یا راهکار خاصی برای مقابله با آن­ها نیست. از آنجا که کرم­های خاکی از مواد پوسیده تغذیه می­کنند پس ضرری به ریشه­ی گیاه نمی­رسانند البته برای گلدان­ها از خاک مناسب استفاده کنید و در صورت بودن تعداد زیاد کرم خاکی در گلدان باید تعویض خاک صورت بگیرد. همان طور که گفته شد این کرم­ها آفت نیستند و استفاده از سم برای مقابله با آن­ها توصیه نمی­شود.

شرایط محیطی مناسب برای کرم­ خاکی

محیط مناسب برای زندگی کرم خاکی باید دارای تهویه­ی مناسب باشد به طوری که خاک­های سنگین و بدون تخلخل جای مناسبی برای زندگی کرم خاکی نمی­باشد. رطوبت عامل موثر دیگر جهت زندگی این موجود است. از آنجا که کرم خاکی نیاز به رطوبت دارد در مناطق خشک و کم رطوبت توانایی زندگی ندارد همچنین کرم خاکی به اسیدیته­ی خاک هم حساس است به طور کلی اسیدیته­ای حدود ۲/۴  تا ۸ مناسب برای رشد کرم خاکی است. غذای مورد نیاز کرم خاکی عمدتا از بقایای پوسیده­ی گیاهان تامین می­شود. نبود مواد غذایی مناسب جمعیت و نوع کرم خاکی یک منطقه را تغییر می­دهد. دمای محیط عامل دیگر در بقای کرم خاکی است. دمای مناسب برای رشد کرم خاکی بین ۱۵ تا ۲۱ درجه سانتی­گراد است اما تا دمای ۳۱ درجه سانتی­گراد توانایی زندگی و همچنین تولید مثل را دارد لازم به ذکر است که دمای بالا برای کرم خاکی مرگ آور است(۱).

کرم خاکی
سیکل زندگی کرم خاکی

تولید مثل کرم خاکی

رنگ تخم­های کرم خاکی زرد روشن است و حدود ۱۵ تا ۲۰ روز زمان لازم است تا کرم­های جوان از تخم درآیند. کرم­های خاکی که تازه از تخم خارج شدند به رنگ قهوه­ای دیده می­شوند و همچنین بعد از حدود۶۰ تا ۹۰ روز به بلوغ جنسی می­رسند و توانایی تولید مثلی پیدا می­کنند(۱).


منابع

۱ . کتاب صنعت پرورش کرم خاکی تألیف مهندس رضا سرلک، نور کمره، ۱۳۹۱

۲ . اثر ورمی کمپوست خاک اره در بستر کشت گلدانی بر تغذیه و رشد گیاه دیفن باخیا، محبوب خمامی، علی، مجله به زراعی نهال و بذر (نهال و بذر)، (۱۳۸۹).

 

اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *